CUKRZYCA- to choroba metaboliczna, charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, wynikająca z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki.
Przewlekle utrzymujący się wysoki poziom cukru we krwi wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.
Pacjent chory na cukrzycę powinien w szczególności:
I. Prowadzić samokontrolę (kontrolę glikemii, pomiar ciśnienia tętniczego krwi, masy ciała, pielęgnacji stóp),
II. Przyjmować zlecone przez lekarza leki / insulinę,
III. Prowadzić zdrowy styl życia (stosować zaleconą dietę, umieć dobrać i uprawiać aktywność fizyczną dostosowaną do swoich możliwości i upodobań ).
I. SAMOKONTROLA – to aktywne włączenie się pacjenta w proces terapeutyczny, polegający na podejmowaniu przez niego decyzji i czynności, które umożliwiają kontrolę cukrzycy.
1. Należy założyć i systematycznie prowadzić dzienniczek samokontroli w formie książeczki, lub stosować inne np. elektroniczne formy gromadzenia danych, w którym należy odnotowywać wykonane pomiary:
a) glikemii – wynik pomiaru pozwoli na ocenę poziomu cukru we krwi i stanowi podstawę do podjęcia interwencji terapeutycznych.
Technika wykonania prawidłowego pomiaru glikemii z użyciem glukometru:
postępuj zgodnie z instrukcją glukometru,
umyj starannie całą powierzchnię rąk ciepłą wodą z mydłem i dokładnie osusz dłonie,
nie używaj środków dezynfekcyjnych,
umieść pasek testowy w glukometrze ( opakowanie z pozostałymi paskami szczelnie zamknij, przy pierwszorazowym otwarciu opakowanie opisz datą, sprawdzaj datę przydatności pasków testowych),
wykonaj masaż dłoni od nasady w kierunku nakłuwanego palca, nie ściskaj samej końcówki palca,
nakłuj boczną powierzchnię opuszki palca, oszczędzaj kciuki i palce wskazujące,
nałóż 1-wszą pełną kroplę krwi na pasek testowy,
zabezpiecz miejsce nakłucia czystym, najlepiej jałowym gazikiem,
bezpiecznie wyrzuć zużyty nakłuwacz do pojemnika chroniącego przed zakłuciem się innych osób.
Pożądane wartości poziomu cukru we krwi dla pacjentów z cukrzycą powinny wynosić:
dla cukrzycy typu 1, oraz świeżo rozpoznanej cukrzycy typu 2:
na czczo od 80 mg% – 110 mg %
dwie godziny po rozpoczętym posiłku poniżej 140 mg %
dla długotrwałej cukrzycy typu 2 z licznymi powikłaniami:
od 120 mg% – 180 mg %
dla pozostałych chorych z cukrzycą typu 2:
możliwe poposiłkowe glikemie 150 mg% -160 mg%
dla kobiety w ciąży:
na czczo i przed posiłkiem 70 mg% – 90 mg%
jedną godzinę po rozpoczętym posiłku do 140 mg%,
między godziną 2.00 – 4.00 rano 70 mg% – 90 mg%
Prowadzenie samokontroli.
Częstość pomiarów uzależnione jest od sposobu leczenia:
Pacjenci u których wystarczającym sposobem leczenia jest tylko dieta- raz-dwa razy w miesiącu skrócony profil glikemii (tj. na czczo i 2godz.po głównych posiłkach)
Pacjenci stosujący leki doustnymi/ analogiem GLP-1 – raz w tygodniu skrócony profil glikemii (tj. na czczo i 2godz. po głównych posiłkach)
Pacjenci z cukrzycą typu2 stosujący stałe dawki insuliny- codziennie 1–2 pomiary glikemii, dodatkowo raz w tygodniu skrócony profil glikemii (na czczo i 2 godz.po głównych posiłkach) oraz raz w miesiącu dobowy profil glikemii (przed i 2 godz. po posiłkach, przed snem, w nocy)
Pacjenci leczeni wielokrotnymi (tj. co najmniej 3 × dziennie) wstrzyknięciami insuliny, intensywna funkcjonalna insulinoterapia, niezależnie od typu cukrzycy- wielokrotne (tj. co najmniej 4 × dziennie; optymalnie nie mniej niż 8 × dziennie) pomiary w ciągu doby według ustalonych zasad leczenia oraz potrzeb pacjenta
b) ciśnienia tętniczego krwi – systematycznie należy wykonywać pomiar ciśnienia tętniczego krwi, nieleczone nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych (zawał serca, udar mózgu).
Prawidłowa wartość ciśnienia tętniczego krwi w pomiarach domowych wynosi:
dla ciśnienia skurczowego do 135 mmHg
dla ciśnienia rozkurczowego do 85 mmHg
c) masy ciała – ważenie na wadze należy wykonywać 1x w tygodniu, w celu uniknięcia niekontrolowanego przyrostu masy ciała, obliczanej na podstawie wskaźnika BMI.
Prawidłowa wartość wskaźnika BMI wynosi od 18.5 – 24.9.
2. Pielęgnacja stóp – u pacjentów chorych na cukrzycę ma na celu zmniejszenie wystąpienia powikłań związanych z rozwojem tzw. ,,stopy cukrzycowej”.
Wskazówki dla pacjenta:
codziennie dbaj o higienę stóp , zaleca się zastosowanie łagodnych preparatów myjących o pH 5,5, temperatura wody nie wyższa niż 37 stopni C, kąpiel stóp krótka – 2-3 minuty pod bieżącą wodą,
osuszaj stopy, szczególnie przestrzeń między palcami, co pozwoli uniknąć wystąpienia stanów zapalnych i grzybicy, używaj kremów z dodatkiem 10-20% mocznika,
w trakcie wykonywanej higieny dokładnie oglądaj stopy pod kątem ewentualnych zmian, otarć, przebarwień, uszkodzeń ( przydatne będzie lusterko powiększające),
nigdy samodzielnie nie usuwaj zrogowaceń, odcisków czy modzeli na stopach, korzystaj z usług specjalisty – podologa,
koryguj długość paznokci – zaleca się skracać paznokcie u stóp ,, na prosto”, niezbyt krótko, zapewniając ochronę opuszki palca przez paznokieć, używaj pilniczków szklanych lub papierowych,
odpowiednio dobieraj obuwie, buty powinny mieć wyższą podeszwę, szerokie i wysokie przody, nie zakładaj butów na wysokim obcasie, z wąskim przodem, cienką podeszwą, sandałów i klapek,
przed założeniem buta sprawdź dłonią jego wnętrze pod kątem zagięć wyściółki i obecności ewentualnie ciał obcych ( np. kamieni),
używaj skarpet bez uciskowych, bezszwowych, z naturalnych włókien, skarpety zmieniaj codziennie,
zapobiegaj deformacjom stóp, używaj wkładek do butów wyłącznie wykonanych na miarę i po wcześniejszym badaniu komputerowym,
z uwagi na możliwość wystąpienia ograniczonego czucia w stopach (neuropatia cukrzycowa) nie należy chodzić boso, ogrzewać stóp termoforem i przebywać blisko źródła ciepła.
3. Postępowanie w przypadku wystąpienia niedocukrzenia (hipoglikemii)
Kiedy poziom cukru ulega zbytniemu obniżeniu, większość osób odczuwa nieprzyjemne objawy fizyczne i psychiczne.
Objawy mogą pojawić się bardzo szybko i mogą mieć postać:
uczucia roztrzęsienia,
potów,
uczucia zmęczenia,
uczucia głodu,
przyspieszenia akcji serca,
odczuwania drętwienia lub mrowienia w okolicy ust lub warg,
niewyraźnego widzenia i bólu głowy,
zniecierpliwienia lub dezorientacji,
bełkotliwej mowy.
Po stwierdzeniu objawów obniżenia poziomu cukru we krwi należy jak najszybciej:
oznaczyć poziom glukozy we krwi,
gdy wynik jest niższy niż 70 mg % natychmiast należy spożyć 10-20 g glukozy doustnie (do kupienia w aptece) lub produkty zawierające węglowodany proste np. żel glukozowy, szklankę soku owocowego, ½ szklanki Coca-Coli, 2 cukierki typu ,,krówka”,
najszybciej wchłaniają się węglowodany ,,płynne”,
niewskazane są produkty typu light, i zawierające tłuszcz np. czekolada,
10-20 g glukozy powoduje krótkotrwały wzrost glikemii po ok. 10-20 minutach,
by uniknąć wystąpienia ponownego incydentu hipoglikemii, powinno się spożyć węglowodany złożone np. kromkę ciemnego pieczywa z plastrem wędliny lub sera ( nie dotyczy pacjentów leczonych insulinami analogowymi krótkodziałającymi ), a pomiar cukru powtórzyć po 1godzinie,
gdy chory jest leczony metodą intensywnej insulinoterapii z zastosowaniem analogów lub za pomocą osobistej pompy insulinowej – należy stosować REGUŁĘ 15/15 ( podaj 15 gram glukozy doustnie, wykonaj kontrolę po 15 minutach, przy niskiej wartości glikemii ponownie spożyj 15 gram glukozy i skontroluj poziom cukru znów po 15 minutach).
w cukrzycy typu 1 należy zaopatrzyć się w GLUKAGON ( ampułkostrzykawkę podajemy wyłącznie osobie, która nie jest w stanie przyjąć nic doustnie lub osobie nieprzytomnej).
II. PRZYJMOWANIE LEKÓW
Przepisane leki/insulinę należy przyjmować zgodnie ze zleceniem lekarza.
Przyjęte dawki leku/insuliny należy odnotować w dzienniczku samokontroli.
Zalecenia przy podawaniu insuliny za pomocą wstrzykiwacza (dla pacjentów leczonych insuliną):
a) przed przystąpieniem do podania insuliny umyj ręce wodą z mydłem,
b) insulinę w zawiesinie, przed podaniem wymieszaj ruchem wahadłowym,
c) miejsca podawania insuliny:
krótkodziałające: brzuch (5 cm od pępka)
długodziałające: brzuch, udo
d) insulinę podawaj pod kątem 90 stopni, ujmując lub nie ujmując fałd skórny (decyzja pacjenta),
e) po wstrzyknięciu insuliny policzyć do ,,10” i usuń igłę,
f) miejsce po podaniu insuliny zabezpiecz czystym, najlepiej jałowym gazikiem, nie masuj,
g) miejsca wstrzyknięć insuliny zmieniaj regularnie,
h) nie podawaj insuliny w miejsca zmienione chorobowo (siniaki, blizny, przerosty lub zaniki tkanki podskórnej),
i) wstrzykiwacz z wkładem przechowuj w temperaturze od 8-25 stopni C przez 28 dni,
j) zapas insuliny przechowuj w lodówce w temp. 2-8 stopni C,
k) nie podawaj insuliny bezpośrednio wyjętej z lodówki (odczekaj 1-2 godziny), insuliny, której wygląd uległ zmianie, zamrożonej lub po przekroczonej dacie ważności
III. PROWADZENIE ZDROWEGO STYLU ŻYCIA
1. Dieta – to bardzo ważny element leczenia cukrzycy.
Powinna mieć charakter indywidualny i powinna uwzględniać choroby współistniejące.
Celem leczenia dietetycznego u chorego na cukrzycę jest utrzymanie:
prawidłowego stężenia glukozy w surowicy krwi, w celu prewencji powikłań cukrzycy,
optymalnego stężenia lipidów i lipoprotein w surowicy,
optymalnych wartości ciśnienia tętniczego w celu redukcji ryzyka chorób naczyń.
W tym celu zalecane jest:
unikanie węglowodanów prostych, aż do ich zupełnego wykluczenia,
spożywanie posiłków często, w regularnych odstępach, odpowiednio zbilansowanych,
unikanie spożywania napojów alkoholowych.
Po więcej informacji zapraszamy na ogólny portal prowadzony przez NFZ diety.nfz.gov.pl
2. Aktywność fizyczna – jest wskazana dla każdego człowieka.
Ma korzystny wpływ na kontrolę glikemii, wrażliwość na insulinę, profil lipidowy oraz ma działanie antydepresyjne i antystresowe.
Najkorzystniejszy w cukrzycy jest wysiłek aerobowy np. marsz, nording -walking, bieg, jazda na rowerze, pływanie.
Ćwiczenia należy wykonywać w zależności od swoich możliwości i kondycji fizycznej.
Kondycję fizyczną można poprawić poprzez proste codzienne czynności np. wchodzenie po schodach czy spacer (spacerować można wszędzie i o dowolnej porze).
Przed rozpoczęciem regularnych ćwiczeń należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym, ponieważ ćwiczenia mogą obniżyć poziom cukru we krwi, co może wymagać zmiany diety oraz dawkowania leków.
Wskazówki dla pacjenta:
noś na ręce identyfikator informujący o cukrzycy,
oznacz glikemię przed, w trakcie i po zakończonym wysiłku fizycznym,
zawsze miej ze sobą produkt na wypadek wystąpienia niedocukrzenia (postępowanie opisane w punkcie I podpunkt 3),
pamiętaj o prawidłowym obuwiu i skarpetkach,
czas wykonywanych ćwiczeń zwiększaj stopniowo, na początek wystarczy 5-10 minut, ( najlepiej ćwiczyć 5 x w tygodniu po ok. 30 minut),
w trakcie ćwiczeń pij wodę lub napoje ubogie w kalorie,
po ćwiczeniach koniecznie sprawdź stopy pod kątem ewentualnych urazów i otarć,
w razie wystąpienia bólu w nodze lub w klatce piersiowej przerwij ćwiczenia i skontaktuj się z lekarzem,
przed nieplanowanym wysiłkiem fizycznym spożyj dodatkową porcję węglowodanów prostych ( 20-30 g/ 30 minut wysiłku),
nie podejmuj wysiłku fizycznego, gdy wartość glikemii jest poniżej 80 mg% lub powyżej 250 mg%
PAMIĘTAJ, że:
stosując powyższe zalecenia,
przestrzegając terminów wizyt kontrolnych u lekarza,
regularnie wykonując zlecone badania
Z CUKRZYCĄ MOŻNA NORMALNIE ŻYĆ !!!